Chinese kruiden

De preparaten uit de Chinese kruidengeneeskunde, die al duizenden jaren worden voorgeschreven en geŽvalueerd, zijn een goede ondersteuning naast de acupunctuur en shiatsu behandeling. Hoewel in Nederland acupunctuur veel bekender is dan kruidengeneeskunde, wordt in China in ongeveer 70% van traditionele geneeskundige behandelingen kruiden toegepast. Chinese kruiden geven geen bijwerkingen!

Chinese kruiden bestaan in tablet- of poedervorm. Volgens een onderzoek van de World Health Organization (WHO), neemt het gebruik van Chinese kruiden de laatste jaren sterk toe. Deze kruiden worden momenteel in ruim 130 landen verkocht, ook in veel ontwikkelingslanden. In China neemt het deel Chinese kruiden 30-50 % in van de totale medische kosten. Ook in het Westen is een toegenomen interesse in Chinese kruiden te constateren. De WHO heeft daarom zeven TCM centra in China mede opgericht om de studie naar deze kruiden te intensiveren.

Kruidenformules zijn in principe 'op maat' gemaakt voor de aandoening van de patiŽnt en voor zijn energetische status, die we bekijken op basis van de polsdiagnostiek, de tong en de algehele constitutie. Ieder kruid in een preparaat heeft een specifieke energetische functie. De Chinese kruiden worden voorgeschreven, zowel uit preventie als voor behandeling van ziekten.