Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit is een volwaardig medisch systeem dat al meer dan 3000 jaar diagnoses stelt, ziektes geneest, klachten vermindert en vooral ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van en vergelijken met de natuur. De Chinese geneeskunde benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte, maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten.
Bij verstoring van dit evenwicht zullen er klachten optreden en ziektes ontstaan.

Basisprincipe Het basisprincipe van de Acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een complex stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam en vormt
een energetisch geheel dat in balans dient te zijn. Hierbij wordt er tevens van uitgegaan dat lichaam en geest een geheel zijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarmee ook elkaar wederzijds beinvloeden.
'BIJ ZIEKTE IS DIT EVENWICHT VERSTOORD'
Acupunctuur is de meest bekende TCG techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beÔnvloed en blokkades opgeheven worden.
Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces door middel van o.a. voeding,
leefwijze en eventueel psychotherapie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft een lijst gepubliceerd van ziektes, zie Klachten en Ziektebeelden waarvan onomstotelijk vast staat dat zij door middel van acupunctuur te genezen, c.q. te verbeteren zijn.

Moxa therapie Acupunctuur en moxa-therapie worden vaak in ťťn term genoemd acumoxa-therapie. Moxa therapie is een techniek waarbij een conus of staafje van het kruid Artemisia (Bijvoetskruid) tot ontbranding wordt gebracht om de betreffende acupunten te stimuleren. Zowel acupunctuur als moxatherapie zijn in staat om het functioneren van de organen en meridianen te optimaliseren, en om Yin en Yang, Qi en Bloed te reguleren. Beide therapieŽn hebben hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen zowel apart als in combinatie worden toegepast. Moxa therapie wordt toegepast als er sprake is van de toestand 'Koude' en is dus afhankelijk van de patiŽnt en is niet per definitie aan bepaalde aandoeningen gekoppeld.

Shiatsu

Shiatsu is een van oorsprong Japanse manuele behandelmethode, gebaseerd op de Chinese geneeskunde en werkt op een soortgelijke manier als acupunctuur/moxa in op het lichaam en het energetische systeem. Ik pas het in principe altijd toe in combinatie met acupunctuur, behalve als men te veel angst heeft voor de naalden. In dat geval gebruik ik uitsluitend mijn handen, eventueel in combinatie met moxa. Het voordeel van Shiatsu is dat je via de vingers en handen precies kunt voelen waar de energetische blokkades zitten en tegelijkertijd constateren of en wanneer deze blokkades oplossen tijdens de behandeling.

Chinese kruiden

De preparaten uit de Chinese kruidengeneeskunde, die al duizenden jaren worden voorgeschreven en geŽvalueerd, zijn een goede ondersteuning naast de acupunctuur en shiatsu behandeling. Hoewel in Nederland acupunctuur veel bekender is dan kruidengeneeskunde, wordt in China in ongeveer 70% van traditionele geneeskundige behandelingen kruiden toegepast. Chinese kruiden geven, door hun speciale samenstelling, vrijwel geen bijwerkingen!

Chinese kruiden bestaan in tabletvorm, poedervorm of in capsules. Volgens een onderzoek van de World Health Organization (WHO), neemt het gebruik van Chinese kruiden de laatste jaren sterk toe. Deze kruiden worden momenteel in ruim 130 landen verkocht, ook in veel ontwikkelingslanden. In China neemt het deel Chinese kruiden ca. 40% in van de totale medische kosten. Ook in het Westen is een toegenomen interesse in Chinese kruiden te constateren. De WHO heeft daarom zeven TCM centra in China mede opgericht om de studie naar deze kruiden te intensiveren.

Kruidenformules zijn in principe 'op maat' gemaakt voor de aandoening van de patiŽnt en voor zijn energetische status, die we bekijken op basis van de polsdiagnostiek, de tong en de algehele constitutie. Ieder kruid in een preparaat heeft een specifieke energetische functie. De Chinese kruiden worden voorgeschreven, zowel uit preventie als voor behandeling van ziekten.

EMRS

Daarnaast gebruiken wij, met veel succes, als behandelingsmogelijkheid in de praktijk ook het EMRS systeem, zie magneetveld resonantie